Verleden week was een gekke week, kerst lijkt een eeuwigheid geleden en vele mensen waren vrij, een soort wel /niet vakantiemodus.

Die modus herken ik wel. Als ik vakantie heb betrap ik mezelf er ook weleens op dat ik toch aan het werk ben. Iets met een e-book schrijven, ff de boekhouding doen of herschrijven van mijn boeken. Waarbij ik dan soms zo enthousiast ben dat er plots ineens een nieuw hoofdstuk zich ontvouwt. En ja dan denk ik ook; wie hou je nou voor de gek?

Ik was vrij maar….. dit leest als: ik heb wel dit maar…….
Stel nou dat je zegt ‘‘ik ben aan de lijn maar vandaag ff niet want ik heb trek in een Bossche bol. Beetje kansloos toch en het getuigt in ieder geval niet van een ruggengraat.

Leg nu deze uitleg eens op de zin ‘ik wil meer rust in mijn hoofd maar………… Voel je hem al? Nu kun je denken Renaat waar maak jij je druk om? Graag wil ik je duidelijk maken dat het mislukken van een voornemen hier vaak begint.

Als ik mensen help bij een gezondere leefstijl, gebeurt het af en toe dat iemand de maar gebruikt. In de vorm van een verjaardag, nieuwjaarsborrel, kroeg bezoek met vrienden etc, werd de verleiding te groot. Of was de wil niet groot genoeg?

Als jij echt iets wilt dat ga je er toch voor? Als jij honger hebt en jou koelkast is leeg, dan ga je naar de supermarkt om eten te halen. En dan kom je toch ook niet met een nieuwe bank thuis? Als jij iets echt graag wil, dan zijn alle excuses overbodig. Heb je er wel een, dan heb je na mijn idee nog geen echt besluit genomen. Geloof me, dit komt vaker voor dan je denkt! Want voor je het weet ben je wel een seizoen en geen stap verder, herkenbaar?

Wat wil jij echt en ben je bereid daarvoor te gaan?

Stel je besluit om gezonder te leven, ga er dan ook voor en niet een beetje. Dan maak je namelijk niet echt een keuze en durf je geen prioriteit te stellen. Met als gevolg geen focus, want die komt daar gewoon recht in het verlengde achteraan.

Ander voorbeeld voor de werkende ouders onder ons: je zit achter je laptop of telefoon terwijl je vrij bent, je hoort je kinderen niet en voelt je daar achteraf schuldig over. Want je zou er deze vakantie voor ze zijn, echter in je hoofd had je hele andere plannen, lijkt me niet echt positief voor de balans. Voel je dat als je daar KEUZES in maakt (in plaats van alles willen en/of  alles tegelijkertijd) dat heel anders wordt. Alle ballen steeds in de lucht houden gaat je hier niet bij helpen. Wat wel helpt is als jij gaat doen wat je moet doen en je hierop focust. Dat voorkomt uitstel en de stress hiervan.

Als je dit met je leefstijl doet dan doe je het waarschijnlijk met vele andere dingen ook. Maar zolang jij je afspraken met jezelf niet nakomt, dan is DAT nu juist het probleem waarom je geen focus hebt en jij je doelstelling niet haalt!

Denk hier maar eens over na, hopelijk blijft het hangen en geeft het inzichten over jezelf! Wil je die met me delen? En voor iedereen die valt over het woordje moet in ‘moet doen’ hierboven. Dat gaat over wat je van jezelf moet doen he? Op basis van de goede voornemens/doelstelling die je voor jezelf gesteld hebt dit jaar, daar kan je mij niet van beschuldigen 😊

Warme groet, Renate