Stress doet meer met ons dan we in eerste instantie denken. Het kan allerlei lichamelijk klachten veroorzaken zoals rugpijn of hersenletsel. Je staat er niet bij stil maar dit gebeurt ook al op jonge leeftijd. Toen ik in Kwintsheul op de basisschool zat, hadden wij zeeën van tijd om buiten te spelen. Onbezorgd met de buurjongens slootje springen, boomhutten bouwen etc. Vandaag de dag  krijg je veel meer prikkels van buitenaf die verwerkt moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan spelcomputers, mobiele telefoon, I-pads en tv. Maar ook de onzekerheid en maatregelen die de c-crisis met zich meebrengt. Hierdoor neemt de druk toe. Daarnaast wordt er vaak veel van je verwacht, soms te veel. Dan is het niet zo gek dat je dit als volwassene doorzet met vele risico’s zoals een burn-out. Regelmatig hoor ik mensen zeggen wat ze soms allemaal moeten! Pfff daar raak je toch gestrest van? 😛

Het kan anders, door yoga bijvoorbeeld. Je leert door yoga de dagelijkse drukte (even) los te laten. Je wordt je bewuster van je binnen- en buitenwereld. De stuiterballen in je hoofd worden minder en je kunt je beter concentreren. Gewoon even niet presteren, maar plezier en ontspanning ervaren. Bewegen en chillen met als gevolg meer flexibiliteit.

Ergens in een artikel las ik het citaat: “We zijn het contact kwijt met wie we werkelijk zijn. En we weten niet meer wat we nodig hebben om gezond en energiek te blijven.’’

Deze situatie treft ik ook geregeld aan in mijn werk. Vaak ligt stress hier onder. Het goede nieuws is dat jij er zelf iets aan kunt doen. Denk aan meer beweging of yoga om weer in contact te komen met je lijf. Coaching om uit te vogelen waar jij vast loopt en hoe het anders kan etc. Voorwaarde is wel dat jij ervoor open staat! Begin jong zou ik zeggen! In het Verre Oosten is dit gebruikelijk, yoga is een onderdeel op zowel school als werk. Gelukkig zien we hier in het Westen ook steeds meer de voordelen. Yoga is een manier om je bewuster te maken van lichaam en geest. Meer uit je hoofd en voelen in je lichaam waarbij je een positief zelfbeeld ontwikkelt. Een aanrader in deze hectische maatschappij!

Wat levert het op?

  • Je wordt energieker en vitaler
  • Je bent meer ontspannener
  • Je wordt soepeler en sterker
  • Je slaapt beter
  • Betere concentratie
  • En nog veel meer……

Yoga is er voor iedereen, en weet je waarom? Het werkt!
Of je nu jong of oud bent, iedereen kan er baat bij hebben. Je kunt al beginnen met een paar minuutjes en ga dan weer verder met wat je aan het doen was. Er zijn zoveel momenten dat je (even) yoga kunt doen. En geloof me, na verloop van tijd ga jij ook de voordelen ervaren. Als dit een stap te ver is, kun je bijv. voor coaching kiezen om zo alsnog te ontstressen. En wellicht zie ik je wel in één van mijn (online) lessen.

Geniet van alles wat op jouw pad komt en blijf in contact met jezelf!