Door de eeuwen heen is er veel pijn ontstaan tussen mannen en vrouwen, maar ook met het eigen geslacht onderling. Veel van ons gedrag is aangeleerd. Denk bijvoorbeeld aan opvoeding, school, religie en niet te vergeten je persoonlijke ervaringen. Aangeleerd gedrag waarvan je je niet bewust bent, kan een positief effect hebben, maar het kan ook leiden tot angst, afkeer, minachting en pijn. Een voorbeeld: voor veel mensen geldt nog steeds dat mannen stoer en sterk moeten zijn en nooit mogen huilen. Vrouwen daarentegen moeten zachtaardig zijn, voor de kinderen zorgen en in ieder geval voor het huishouden. Natuurlijk is dit generaliserend, maar het komt vaker voor dan je denkt!

Dat doet me denken aan de fotoshoot met Rubert voor mijn boek “Van Yin tot Yang”. Ergens halverwege moest Rubert mij liften. Normaal gesproken appeltje eitje, maar wegens een blessure die hij de dag ervoor met boksen had opgelopen lukte het niet. Ginnegappend wie er boven mocht (en al) hebben wij het simpelweg omgedraaid: ik heb Rubert gelift. Hij zei nog lief dat ik dan ruim 70 kg moest liften. Oké dat is stukken meer dan mijn eigen gewicht, maar het kwam goed door samen in balans te komen en op elkaar te vertrouwen. Zo kwamen we uiteindelijk in de juiste flow. Mijn dochter had tijd om de foto te maken en ik had stof voor deze blog.

In het voorbeeld hielden we rekening met Ruberts blessure en kwamen samen tot een oplossing. Vaak gaat dit helaas anders en zet iemand door tegen beter weten in! Dat is meestal niet nodig. Het is veel fijner als je open kan communiceren over het probleem, zelfs als je de neiging zou hebben om de deur te sluiten. Dan wordt het juist tijd dat we weer balans vinden. Hoe kunnen vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn en tegelijkertijd de vrouwelijke energie én mannelijke energie in balans houden? De ene kan namelijk niet zonder de ander, net als Yin & Yang.

Iedereen heeft mannelijke én vrouwelijke energie in zich. Momenteel ervaren veel mannen en vrouwen dat ze meer in hun mannelijke energie zitten. Daarom mogen we de vrouwelijke energie in ons laten groeien. Zodat we daar balans in vinden en omdat de beide energieën elkaar nodig hebben.

Hoe kun jij je balans tussen je vrouwelijke en mannelijke energie vinden? Stop met verwijten maken. Verwijten brengen ons niet dichter bij elkaar, wat we diep in ons hart toch graag willen. Hoe kunnen wij elkaar dan wel ontmoeten? Maak tijd voor elkaar, durf in alles open en oprecht naar elkaar te zijn. Laat jezelf zien in zowel je kwetsbaarheid als je kracht. Als je van daaruit communiceert, creëer je een open ontmoeting. Neem je eigen gedachten eens onder de loep. Is wat jij denkt wel realistisch en liefdevol? Zitten er nog individuele of collectieve overtuigingen in jou? Als je dagelijks zelfreflectie toepast, word je je meer en meer bewust van jezelf. Wat is aangeleerd gedrag en wat niet?

Yoga is ook een manier om hiermee om te gaan. Na verloop van tijd ontdek je dat yoga zoveel meer is dan een oefening op de mat. Vele yogahoudingen kunnen zichtbaar maken welke thema’s jij in je dagelijkse leven tegenkomt. Neem als voorbeeld: accepteren dat niet altijd alles gaat zoals je wilt. Dit kan voor een houding geleden maar ook in je dagelijkse leven voorkomen. Collectieve overtuigingen zijn vaak hardnekkiger, maar als jij met jezelf aan de slag gaat heelt stukje voor stukje ook ons collectief. Dit effect wordt vergroot als jij gaat stralen waardoor anderen je voorbeeld zullen volgen.

Hoe mooi zou het zijn als we het mannelijke en vrouwelijke naar die hogere liefde brengen, door begrip voor elkaar te hebben, elkaar te steunen en te beseffen dat we elkaar nodig hebben. We kunnen met vingers naar elkaar blijven wijzen, maar als jij met één vinger naar een ander wijst, wijzen er drie naar jezelf. Wil jij jezelf of de ander afwijzen of wil jij je verbinden met jezelf en daardoor ook met de ander? De keuze is aan jou. Durf jij met open hart de communicatie en de verbinding aan te gaan? Het is mijn overtuiging dat het juist de verbinding is wat de wereld veel mooier maakt ❤