Van de week zei iemand tegen me “ja Renaat, jij hebt makkelijk praten want jij bent zo flexibel”. Niet alles is wat het lijkt! Een ongelukje zit in een klein hoekje wordt weleens gezegd. Zo ook met blessure, ziekte of een beperking die kunnen variëren van groot tot klein. Voor vele herkenbaar toch? Kun jij dan nog wel bewegen? Luister naar je lijf, maar ik zou zeggen: “Jazeker!” bewegen werkt heilzaam, ook als je herstellende bent. Hier geldt natuurlijk wel: doe het op de juiste wijze en houdt rekening met je blessure. Want je wilt niet dat je een blessure verergert. Helaas zie ik nog te vaak dat mensen te fanatiek zijn en zich in een bepaalde houding wringen of strekken, zonder zich bewust te zijn van wat ze doen, laat staan dat ze het voelen. Ja, dan kan elke vorm van beweging “gevaarlijk” zijn.

Dit geschreven hebbende ga ik ervan uit dat, als jij ook wilt blijven bewegen tijdens een blessure, ziekte of met een beperking, je dit veilig en bewust moet doen. Immers je wilt resultaat en geen achteruitgang. Yoga is een bewegingsvorm die je hier prima bij kan helpen. Omdat yoga zoveel meer is dan oefeningen die alleen de spieren rekken en versterken. Het verbetert ook het functioneren van je organen en bevordert daarmee de gezondheid van je gehele lichaam. Yoga is gericht op lichaam en geest waardoor je balans ervaart. De coördinatie van de ademhaling en de verschillende houdingen en bewegingen, leer je bewust te gebruiken. Hierdoor verslapt je aandacht (bijna) niet, omdat je bewust ademt en dit houdt de geest actief. Blessurekans nihil, in tegenstelling tot de meeste andere vormen van bewegen. Het is nooit te laat om met yoga te beginnen. Ik ben van mening: “hoe vitaler je bent, hoe sneller je door obstakels heen komt”. Zorg dat je flexibel blijft in body en mind.

Ik neem je mee naar een van mijn revalidatie periodes jaren geleden. Na drie weken griep, was er meer aan de hand. Bij controles niks te vinden, totdat ik in het ziekenhuis belandde. Na vele onderzoeken en een MRI werd duidelijk waar het vocht in mijn buik vandaan kwam. Mijn  blindedarmontsteking was geknapt en perforeerde mijn maag. De sappen die in mijn buik terecht kwamen tastten mijn organen aan, geen goede cocktail. Een spoedoperatie volgde. De artsen wisten niet in hoeverre ik nog zou kunnen functioneren, omdat op dat moment niet bekend was in welke mate mijn organen aangetast waren. Na een logeerpartijtje in het ziekenhuis van een week mocht ik naar huis. Daar aangekomen kon ik vrij weinig. 30 meter wandelen, een telefoongesprek van een paar minuten en max 5 minuten computeren was al teveel. Heb je zo een beeld? Met de woorden van de arts in mijn hoofd: ”Wellicht kun je nooit meer volledig functioneren”, dacht ik dat zullen we nog wel eens zien. En begon ik met mijn revalidatie. Ene dag kort wandelingetje de andere dag paar yoga oefeningen op mijn mat om toch in beweging te blijven. Het ging met vallen en opstaan, raakte soms gefrustreerd, ook dat is een onderdeel van yoga, accepteren dat je iets (tijdelijk) niet kunt. Daag jezelf uit maar luister altijd naar je lijf! Voor mijn gevoel ging ik super traag stapje voor stapje vooruit. En geloof me dan heb je doorzettingsvermogen nodig en mensen die je positief stimuleren. Gelukkig ken ik vele sporters en instructeurs die me erdoorheen hielpen. Mensen die zeiden, zou je wel bewegen of kijk uit kon ik op dat moment niks mee en die mensen meed ik ook. Mijn mindset stond op herstellen, daarbij was ik geneigd om mezelf te veroordelen, je kent het vast, stel je niet aan of gaan met die banaan. Vaak wil je mind sneller dan je lichaam kan en zijn ze het niet met elkaar eens. Gras gaat ook niet sneller groeien door eraan te trekken. Heb compassie voor jezelf en het proces waar je inzit. Anders kun je stress ervaren wat weer voor lichamelijke klachten kan zorgen. Dan ben je verder van huis. Geduld en liefdevol naar jezelf zijn is hierbij belangrijk. Als ongeduldje was dat nog wel een dingetje voor mij. Door dagelijks te blijven bewegen en aan mijn herstel te werken kan ik nu jaren later bijna alles weer, op sommige explosieve bewegingen na. Je kunt meer dan je denkt, ja dat kost moed, lef en doorzettingsvermogen.

Hoe beweeg je veilig? Want zoals ik eerder aangaf, je wilt resultaat en geen achteruitgang. Zelfs als je fysiek sterk bent zijn je onderrug, schouders, knieën en heupen kwetsbaar als je de yoga-oefeningen niet correct en met aandacht uitvoert. Waar mag jij op letten?

  • Ingewikkelde houdingen zijn niet per definitie beter. Online zie je de meest uitdagende yogahoudingen. Je kunt beter een houding doen die jij aankunt dan te ver gaan en de houding niet correct uitvoeren. Yoga gaat om voelen in jouw lijf en niet om een ingewikkelde houding te kunnen. .
  • Flexibiliteit en kracht mag je in balans brengen. Yoga is meer dan alleen het stretchen van je lichaam. In bepaalde houdingen heb je echt kracht nodig, als je deze nog niet hebt, loop je de kans op een blessure.
  • Jouw ademhaling is de inleiding van een houding, het helpt je door een houding heen, geeft je geest rust en vermindert de spanning op je spieren. Blijf dus doorademen en houd je adem niet in.
  • Kom bij pijn gelijk uit de houding. Sommigen gaan door, lijkt me niet verstandig. Er zijn onprettig houdingen, dat is prima, maar pijn hoor je niet te voelen. Ga bij pijn direct uit de houding en kies voor een mildere variant. Ga je te ver in de houding kan dat schade aan je gewrichten en spieren opleveren. Je kunt wel in jouw eigen tempo naar meer uitdaging toe werken.
  • Afleiding zorgt ervoor dat je niet met aandacht bij je houdingen bent. Dan beweeg je niet gecontroleerd van de ene houding naar de andere wat blessuregevoelig is. Ben je afgeleid, focus je op je ademhaling.

Alles begint met bewustwording: wat motiveert jou bij obstakels en hoe ga jij hiermee om? Yoga is een manier om hiermee om te gaan. Daarnaast werkt een positieve mind set en gezonde levenswijze ook bevorderend.

Kun je mijn hulp gebruiken? Ik ben een mailtje of telefoontje bij je vandaan!