Yogi’s zijn er in alle soorten en maten en dat geldt net zo goed voor een docent. Er is er altijd wel eentje die bij je past. Soms is het even zoeken of verschillende lessen uitproberen. In mijn ogen is een goede docent er eentje die een opleiding heeft gevolgd. Hier gaat vaak een aantal jaren overheen. Yoga geef je niet zo maar even. Dit ondervond ik toen ik jaren geleden voor één van mijn opleidingen een les volgende bij een andere docent. Althans zij zei dat ze dat was. Er stond een man in de les niet goed gefundeerd, dat wil zeggen zijn voeten stonden niet goed. De “docente” corrigeerde de man bij zijn schouders en ja hoor, de man viel om.

Na de les ging ik een gesprek met deze dame aan. Ik vroeg wat door en wat bleek? Zij was in India geweest voor 5 dagen in een Ashram. Tja, dan heb je best lef om je na 5 dagen “docent” te noemen.  Yogadocent is een onbeschermd beroep. Iedereen mag zich yogadocent noemen. Dat wil niet zeggen dat je goed opgeleide docenten alleen terug kunt vinden bij een beroepsvereniging. Zelf heb ik meerdere opleidingen bij diverse opleidingsinstituten gevolgd. Toch ben ik niet aangesloten bij een beroepsvereniging. Dan heb ik namelijk niet de vrijheid om overal workshops, trainingen of lessen te volgen die tellen voor mijn accreditatie.

Gedurende de 8 jaar dat ik yogales geef heb ik ervaren dat er bijna altijd een fysieke of mentale reden is waarom iemand yoga gaat doen. Waarom beoefen jij yoga? Vermoedelijk heb jij ook een zoektocht afgelegd om hulp te vinden bij  lichamelijke of mentale problemen.
Vaak zie ik ook mensen die aan het revalideren zijn. Als geen ander weet ik dat je dan baat hebt bij yoga. Uit eigen ervaring en de ervaring van anderen weet ik dat yoga in sterke mate bijdraagt aan het herstel van dit alles. Als docent moet je dan ook precies weten waar je mee bezig bent want als je iets verkeerd doet kan het juist voor afbreuk zorgen. Helaas spreek ik ook mensen die ooit een yogales hebben gevolgd die niet aan hun verwachtingen voldeed waardoor ze gestopt zijn. Dat vind ik zo jammer en hopelijk gaan ze nog eens yoga beoefenen. Yoga is er echt voor iedereen, en weet je waarom? Yoga werkt!

Overweeg je om yogalessen te gaan volgen? Laat je er dan niet van weerhouden als de eerste les niet helemaal ging zoals je verwachtte. Zoek voor jezelf uit of het de yoga vorm is of dat het aan de docent ligt? Zoek een vorm en docent die bij jou past. Als je dat vindt, zul je de vele voordelen van yoga ervaren die ik iedereen zo gun.