Op de vraag over welke yogaonderwerpen jij graag wat meer zou lezen reageerde Leonie en mijn nicht Pascale. Super lief dat zij reageerde en me inspireren waar je graag over leest. Met dit blog ga ik dieper in op yoga en reumatische vormen. Yoga is in tegenstelling tot andere sporten niet prestatie gericht. En daarom geschikt voor mensen met artrose. Yoga zorgt ervoor dat je beweegt, waarbij je spieren soepeler worden en het werkt tevens ook ontspannend. Het heeft een helende werking omdat je leert veilig te bewegen binnen je eigen grenzen.

 

Yoga is natuurlijk veel meer dan op één been staan en je ademhaling volgen. Er zijn twee vormen te onderscheiden: Yin en Yang yoga. Bij Yang draait het om spierkracht en tempo en bij de tegenhanger Yin om rust en zachtheid waarbij je werkt aan je bindweefsel en gewrichten. Compleet het tegenovergestelde dus.

 

Veel mensen die iets onder de ledenmaten hebben zijn geneigd om minder te bewegen om zo pijn te vermijden. Dit heeft een averechtse effect want bewegen zorgt ervoor dat de spieren en pezen rondom de gewrichten sterker worden. Dit geeft je als het ware ondersteuning en is een schokdemping voor je gewrichten. Hierdoor wordt de pijn juist minder. Uit onderzoek aan de Universiteit van Montreal blijkt dat yoga ook helpt tegen pijnklachten bij artrose. Twee keer per week beoefenden 75 mensen met reumatische aandoeningen yoga. Met als resultaat dat ze zich daarna flexibeler en positiever voelden. Wel zou ik de rustige vormen zoals Hatha yoga of Yin yoga aanraden.

 

In tegenstelling tot Yang yoga ga je bij Yin yoga niet van de ene yogahouding door in de andere yogahouding. De uitdaging zit hem juist in het ontspannen van je spieren. Kortom je bent zo ontspannen mogelijk in de houding. Om te voorkomen dat je toch stiekem je spieren aanspant, kun je gebruik maken van props (yogahulpmiddelen). Denk hierbij aan een deken als het matje te hard is, blokken van schuim waar je je lichaam op kunt laten rusten, bolsters (langwerpig kussen) die jou ondersteunt in een houding. Alles om zo comfortabel mogelijk in een houding te blijven voor drie tot tien minuten.

 

Bij Yin yoga blijft je langer in een houding waardoor je tijd genoeg hebt om je spierspanning los te laten. Hierdoor maak je je bindweefsel soepel en dat heeft weer een gunstig effect op je spieren. Ook geeft het je de tijd om extra op je ademhaling te letten en jezelf steeds meer te ontspannen. De combinatie van ontspanning en het (veilig) opzoeken van je grenzen, maakt het een geschikte sport voor mensen met artrose. Veiligheid vind ik heel belangrijk, maar dat geld voor elke bewegingsvorm. Wil je meer over veilig bewegen lezen? Koop dan mijn boek “Duik dieper in Yoga”.