Zaterdagochtend deed ik mee met de les van Bart, bodypump. Met meer gewicht aan mijn barbell dan normaal gutste het zweet over mijn rug. Braaf volgde ik de instructies op. Ik had  nog in bed kunnen liggen, een wasje kunnen draaien, of gewoon languit op de bank met een groen theetje. Maar nee, ik stond mezelf op mijn vrije ochtend uit de naad te werken. En net toen ik dacht: yes, we zijn klaar met benen, zei Bart: “Jullie krijgen een extraatje” en mochten we nog even doorgaan. Op dat moment kreeg ik een inzicht dat ik graag met je deel.

 

Mijn hele leven sport ik al om in conditie te blijven en om sterker en beter te worden. Dat lukt alleen maar als je van tijd tot tijd uitgedaagd wordt om een tandje bij te zetten en  tot het uiterste te gaan. Dan boek je vooruitgang. Doe je dat niet, dan blijf je waar je bent. Dat is niet erg als dat is wat je wilt, als je daar wilt blijven staan. Maar als je verder wilt komen, kost dat wilskracht, (spier)pijn en doorzettingsvermogen. De beloning hiervoor, oftewel het resultaat, is dat je vooruitgaat. En weet je wel wat voor kick dat geeft?

 

Dit geldt natuurlijk voor alles. Denk aan goede voornemens die je kunt hebben,  zoals stoppen met roken, afvallen of wat je maar wilt. Ook hierbij geldt dat je er iets voor over moet hebben, want niets komt vanzelf. De meeste sporters herkennen de (spier)pijn. Of dat leuk is? Niet echt, dat kan iedere sporter je vertellen. Soms loop ik erbij als Daffy Duck, dan vind ik mezelf wel eens zielig. Allemaal niet fijn, maar wel nodig om mijn doel te bereiken. Het feit dat ik weet dat het ergens goed voor is, dat ik er een “grote meid” van word, maakt wel dat ik doorzet als het tegenzit of als ik geen zin heb!

 

Doe jij wat je moet doen om je doel te bereiken? Kun jij af- en verleidingen weerstaan? Ik ben benieuwd hoe jij hiermee omgaat, laat je het me weten?