Ik lees weleens dat het beoefenen van yoga niet altijd even gezond is. Met name de hoofdstand, schouderstand, ploeg et cetera worden vaak genoemd als voorbeelden van blessure gevoelige houdingen. Maar volgens mij is ongecontroleerd bewegen altijd een risico. Voor elke vorm van bewegen, dus ook voor yoga, geldt: doe het veilig en ga niet over je grenzen heen.

Hoe blijf je binnen je eigen grenzen? In mijn ogen zijn twee dingen belangrijk: kennis van de techniek en kennis van je eigen lichaam. Ik verbaas me er weleens over dat hieraan weinig aandacht wordt besteed. Online zie je de meest heftige yogahoudingen langskomen, die ogenschijnlijk simpel zijn. Probeer vooral niet deze na te doen. Verstandiger is het om lessen te volgen bij een docent die weet waar hij of zij over praat. Die jou leert je bewust en gecontroleerd te bewegen. Die weet hoe een yogahouding spiertechnisch in elkaar zit. Die weet waar de valkuilen liggen en jou kan leren hoe die te vermijden. Die jou helpt om je bewust te worden van je eigen lichaam en je eigen grenzen, zodat je blessures kunt voorkomen. Die ervoor zorgt dat de lessen en series goed en logisch opgebouwd zijn, zonder competitie maar met veel persoonlijke aandacht.

Om houdingen te leren uitvoeren moet je bij de basis beginnen. Soms heb je weken of zelfs maanden nodig om je doel te bereiken, maar dit geduld schijnt niet iedereen te hebben. In onze prestatiemaatschappij willen we steeds meer en we willen vooral alles steeds sneller. Waarom toch? Als je veilig yoga wilt beoefenen, sla de basis dan niet over. Bouw je oefening langzaam op zodat je leert je gecontroleerd te bewegen en daardoor blessures voorkomt.

Bij yoga gaat het erom dat je jouw lijf voelt en je grenzen erkent en verkent, maar ga er niet overheen. Daag jezelf uit, maar luister naar de grenzen van jouw lichaam. Doe je dit niet en ga je bijvoorbeeld de competitie met een andere yogi aan, dan kan het gevolg zijn dat je ongecontroleerd beweegt. Je luistert niet naar je lichaam en de kans op blessures is groot.

Het beoefenen van yoga confronteert ons met de spanningen in ons lichaam. Daardoor leren wij ook ons gedrag evalueren en bijstellen op de momenten waarop we ons van die weerstanden bewust worden. Het zou mooi zijn als jouw yogadocent deze momenten weet te herkennen en er een bewuste positieve sturing aan geeft. Dat wordt volgens mij nog te weinig gedaan.

Met het schrijven van mijn boeken deel ik graag en enthousiast mijn yogakennis, zodat jij meer uit jezelf en yoga kunt halen. Zodat je yoga kunt beoefenen op een veilige manier die niet tot blessures leidt. Hoofdstand, schouderstand en de ploeg zijn volkomen veilige oefeningen, als je maar weet hoe je ze uitvoert en voelt waar je grenzen liggen!

Kun jij jouw grenzen bewaken? Of ga je er weleens overheen?