Dat een ongeluk in een klein hoekje zit heb ik recentelijk ook ervaren. Pats boem en daar was uit het niets een kop-staartbotsing. De dag erna vloog ik terug naar NL, en ik dacht dat ik met het vliegen mijn Whiplash erger had gemaakt. Want de pijn in mijn nek en hoofd namen toe, om over mijn geheugenproblemen maar te zwijgen. In mijn 2e boek wijd ik een heel hoofdstuk aan yoga en blessures, beperkingen en ziektes. Er schoot door mijn hoofd, dat ik echt geen ervaringsdeskundige hoef te worden met elke beperking of ziekte. Graag neem ik je mee naar een stukje uit dat hoofdstuk.

Robert is een bevriende fysio- en manueel therapeut die er een alternatief tintje aan geeft en bood uitkomst. Ok, ik dacht ff ontspannen bij hem op de bank te gaan liggen en hoppa de pijn zou weg zijn, hihihi soms geloof ik graag in sprookjes……..

Robert gaf me een simpele uitleg wat een Whiplash is en uit welke onderdelen de klachten bestaan:

1 Je wervels staan op elkaar gestapeld en door mijn ongeluk (kop- staartbotsing) is als het ware de onderste wervel onderuit geschopt, dus de rest staat er een beetje scheef op. Hoe kun je veilig bewegen met deze beurse/gekneusde plek?

2 Door de klap is mijn zenuwstelstel ontregeld, dus die mag ik weer op orde krijgen.

3 Mentaal, je balans kunnen vinden in in- en ontspanning en laat je niet meeslepen door wat anderen erover denken te weten. Of maak je het zelf niet erger, het bekende mug en olifant verhaal.

Helder, de klachten komen dus van meerdere factoren. Na een goede check aan mijn nek mocht ik gaan liggen. Oefening 1, kon ik zonder problemen uitvoeren, maar die pijn daarna was minder. Verklaarbaar.

Oefening 2, ook een leuke maar niet heus, werd er dizzy van, maar ook dit was goed verklaarbaar.

Oefening 3, goed uitvoerbaar, en daar was heel duidelijk dat mijn mobiliteit een stuk verminderd was.

Recept: 3x daags alle oefeningen een aantal keren doen in combinatie met yoga.

Weinig tot niet belasten, gelukkig de rest van mijn lijf wel, en dan moet er verbetering optreden.

Hoofd- en nekpijnen moeten binnen een aantal weken afnemen.

Wel grappig, soort gelijke dingen zeg ik ook vaak in mijn lessen maar nu mag ik het zelf ervaren, dan wordt het ineens andere koek. Mijn lessen geef ik aangepast, dat wil zeggen ik doe niet elke houding voor. Met hier en daar wat nukken of zoals ik zelf zeg, Godzilla en pak geregeld mijn rust, dan is het te doen. Ik mag van geluk spreken want velen komen er met een whiplash slecht vanaf of herstellen niet volledig, voor dit laatste ga ik zeker!

Het fijne aan Robert is dat hij het holistisch bekijkt en gewoon in Jip en Janneke taal verteld wat er aan de hand is, en jeetje wat heeft hij een vakkennis. Zo’n kanjer wens je toch iedereen toe. Dus heb je klachten of denk je, dit zit niet lekker, schroom niet en neem contact met Robert op https://www.chronischepijncoach.com/