Je hebt het vast weleens gehoord: zorg voor de juiste balans in je leven!
Klinkt leuk he, een juiste balans, maar wat wordt daar nu precies mee bedoeld?

Balans kan over heel veel dingen gaan. Bijvoorbeeld de balans tussen werk en privé, tussen inspannen en ontspannen of tussen fysiek en mentaal. Door ervoor te zorgen dat je weegschaal niet naar één kant overhelt, kom je beter in balans. En een betere balans betekent vaak ook een betere gezondheid. En omgekeerd.

Hoe bereik je dit zonder dat je jouw hele levensstijl drastisch omgooit.
Vaak zijn wat kleine aanpassingen al voldoende.

k zal je een voorbeeld geven. Het evenwicht tussen bewegen en niet-bewegen is soms ver te zoeken. Je heb een zittend beroep, maar je vindt een sportschool (te) duur of niet noodzakelijk. Ik heb goed nieuws! Om te sporten hoef je niet per se naar een sportschool, thuis kun je ook prima trainen! Beoefen yoga, wissel af met squats, lunges, push-ups, burpees etc. Dit kan gewoon met je eigen lichaamsgewicht. Past dit niet bij je, ga dan geregeld een potje rennen of loop een blokje om. Sla de lift over en neem de trap en ga eens vaker ergens op de fiets naartoe. Eet je groenten en zorg dat je voldoende slaapt.

Fysiek ben je zo op de goede weg, maar hoe zit het met je mind? In mijn lessen hoor ik soms weleens iemand zeggen: dat is moeilijk, dat kan ik niet. Maar als je jezelf wijsmaakt dat je iets niet kunt, zul je geen stap verder komen. Als iets in het verleden niet gelukt is, betekent dat niet dat het nu weer niet gaat. Oefening baart kunst!

Het is dus vaak een kwestie van kleine aanpassingen in de manier waarop je doet en denkt over jezelf en/of de wereld om je heen. Zo creëer je een levensstijl die voor jou werkt, ook op de lange termijn, en kom je steeds meer in balans. En omgekeerd!

Succes, Renate.