Stress doet meer met ons dan we in eerste instantie denken. Het kan allerlei lichamelijk klachten veroorzaken zoals rugpijn of hersenletsel. Je staat er niet bij stil maar dit gebeurt al op jonge leeftijd. Ik kan me nog herinneren toen ik in Kwintsheul op de basisschool zat wij zeeën van tijd hadden om buiten te spelen. Lekker onbezorgd, slootje springen, boomhutten bouwen etc. Vandaag de dag is dat toch een ander verhaal. Je krijgt veel meer prikkels van buitenaf, die verwerkt moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan spelcomputers, gsm, I-pads en tv. Hierdoor neemt de druk toe. Bovendien wordt er vaak veel van je verwacht, soms te veel.
Dan is het niet zo gek dat je dit als volwassene doorzet met het risico op een burn-out. Regelmatig geef ik ook yogalessen bij scholen, als ik dan hoor wat ze allemaal moeten! Pfff daar raak je toch gestrest van 😛

Yoga leert je op een fijne manier de dagelijkse drukte even los te laten. Je wordt je beter bewust van je binnen- en buitenwereld. De stuiterballen in je hoofd worden minder en je kunt je beter concentreren. Even niet presteren, maar plezier en ontspanning ervaren. Lekker chillen en flexibel worden, bewegen!

Vandaag las ik ergens in een artikel dit citaat: “We zijn het contact kwijt met wie we werkelijk zijn. En we weten niet meer wat we nodig hebben om gezond en energiek te blijven.’’

Dat is wat ik in mijn werk ook meemaak, zowel bij kinderen als volwassenen. Stress ligt hier vaak onder, het goede nieuws is dat jij er zelf wat aan kunt doen. Denk aan yoga om weer in contact te komen met je lijf, coaching om uit te vogelen waar jij vast loop etc. Voorwaarde is wel dat jij ervoor open staat! Dus begin jong zou ik zeggen, in het oosten is dit gebruikelijk, yoga is een onderdeel op zowel school als werk. Gelukkig zien we hier in het westen ook steeds meer de voordelen. Yoga is een manier om je bewuster te maken van lichaam en geest. Weten en voelen wie je bent. Je bent niet in je hoofd, maar voelt je lichaam waarbij je een positief zelfbeeld ontwikkelt. Een aanrader in deze hectische maatschappij!

Wat levert het op?
– Je wordt energieker en vitaler.
– Je bent meer ontspannen.
– Je wordt soepeler en sterker.
– Je slaapt beter.
– Betere concentratie.
– En nog veel meer……

Mensen zowel jong als oud kunnen yogaoefeningen doen als ze onrustig, niet geconcentreerd etc. zijn. Doe het een paar minuutjes en ga dan weer verder met waar je mee bezig was, er zijn zoveel momenten dat je (even) yoga kunt doen. En geloof me, na verloop van tijd ga jij ook de voordelen ervaren.

Geniet van alles wat op jouw pad komt en blijf in contact met jezelf!