Ik ben een echte yogafan en dat laat ik regelmatig doorschemeren in mijn lessen. Soms hoor ik iemand zeggen: “Renaat, ik wil graag gezond oud worden”. Hierop antwoord ik dan in de trant van “daar kan het beoefenen van yoga je zeker bij helpen’.

Yoga is zoveel meer dan een lichamelijke oefening. Er wordt niet voor niets vaak tegen yogi’s gezegd dat ze er goed uitzien voor hun leeftijd. Wist jij dat yoga helpt om je spieren soepel en je botten sterk te houden, je energieniveau op peil te houden en je bloedsomloop te verbeteren, en dat het ook nog eens stress verlagend werkt? Ginnegappend zeg ik weleens dat yoga de beste detox is.

Waarom zou jij aan yoga doen?
– Yoga stimuleert je doorbloeding, waardoor het een boost aan je huid geeft. De meeste yogadocenten zien er gemiddeld vijf tot tien jaar jonger uit!!
– Yoga bevordert je balans en coördinatie. In mijn lessen zie ik dat velen de balansoefeningen lastig vinden. Gelukkig zijn er zijn vele yogahoudingen die helpen je balans en flexibiliteit te verbeteren.
– Yoga stimuleert je libido. Dat is nog eens een leuk voordeel. Hierover kun je veel meer lezen in mijn nieuwe boek.
– Yoga helpt tegen allerlei kwaaltjes. Ouderdom komt met gebreken en wijsheid met de jaren, mooie combinatie he? Rugpijn is niet alleen heel vervelend maar ook de meest gehoorde ouderdomsklacht, omdat je wervels minder sterk worden en je spieren verslappen. En laat je die nu door het beoefenen van yoga juist versterken!
– Yoga vergroot je ROM (Range of Motion), oftewel je ervaart meer bewegingsvrijheid in je lichaam.
– En nog veel meer.

Als enthousiaste yogi zeg ik natuurlijk: yoga is een fijne manier om vitaal oud te worden. Door minimaal twee keer per week yoga te beoefenen, kun je de bovengenoemde voordelen al ervaren. En sla daarbij de savasana niet over, want als je niet volledig kunt ontspannen, kun je ook niet volledig inspannen. Alles hangt met elkaar samen en is verbonden met elkaar. Mooi he!

Namaste