Vorig jaar deed ik mee met een challenge: één maand lang elke dag iets opruimen. Ik dacht dat het lastig zou zijn, het tegendeel was waar. Want, laten we eerlijk zijn, maken al die spullen je nu echt gelukkig?

Loslaten geeft meer rust en ruimte in je hoofd, je huis en in je leven. Maak je los van materiële zaken waarmee je weinig tot niks doet. Minimaliseer, leef eenvoudiger, ruim op, neem afscheid…… Het mooie is dat je er zoveel voor terugkrijgt.

Wat zou jij kunnen loslaten op materieel vlak?

– kleding of schoenen die je niet meer draagt;

– spullen of kleding van je kinderen die ze niet meer passen;

– een baan waarin je je niet meer goed voelt;

– spullen van sporten die je niet meer beoefent;

– hebbedingetjes en ga zo maar door……

Een bijkomend voordeel van minimaliseren is dat je je aandacht meer kunt richten op zaken die voor jou belangrijk zijn. Denk aan vriendschappen die je kunt verdiepen, mensen die voor jou belangrijk zijn, een helpende hand bieden aan wie dat nodig hebben. Et cetera. Dit kan jou verrijken, een fijn gevoel in je hart geven.

Grappig dat ik totaal geen moeite had met loslaten. Ik begon met opruimen en één maand later was ik klaar: acht dozen het huis uit en maar één doos met spullen waarover ik nog twijfelde. Andere mensen werden enthousiast over mijn actie en zo ontstond er een ruilbeurs. Het was zo leuk te zien dat iemand anders heel blij is met jouw overbodige spullen! En het gaf zoveel rust en ruimte in mijn hoofd.

Waarom blijven we eigenlijk aan zaken vasthouden? Vaak is angst een onderliggende oorzaak. Je bent emotioneel aan iets gehecht. Wellicht ben je een verzamelaar, iets wat ik zeker herken. Of je denkt: zonde om weg te doen, misschien heb ik het ooit nog nodig. Maar wees eerlijk, gebeurt dat dan ook echt?

Ooit hebben deze spullen je gediend, maar de tijd is gekomen om afscheid te nemen. Geniet van het feit dat je er iemand anders blij mee maakt!

Doe het stap voor stap. Verzamel overbodige spullen, doe ze in dozen en zet ze weg. Wat doet dat met je? Mis je ze? Nee? Doe ze dan definitief weg! Stel jezelf de vraag waarom je zo gehecht bent aan bepaalde spullen. Wat je antwoord ook is, geef het de ruimte. Dat maakt het makkelijker om ze los te laten. Bekijk de dingen op afstand, alsof ze van een ander zijn, of in de winkel staan. Wil je ze dan nog steeds houden? Digitaliseer muziek, boeken, kindertekeningen, foto’s etc. zodat je de emoties die je erbij voelde, altijd weer kunt terughalen.

Door de challenge koop ik steeds minder. Ik stel mezelf steeds vaker eerst de vraag of ik het wel nodig heb. Als ik het alleen voor de heb wil hebben, laat ik het tegenwoordig meestal liggen. Steeds vaker denk ik bij de spullen die ik al heb: wat doe ik er eigenlijk mee? En bedenk ik gelijk wie ik er blij mee kan maken.

Durf jij de challenge ook aan?