Wat is jouw overlevingsstrategie?

Aangeleerd gedrag door bijvoorbeeld opvoeding, omgeving en ervaringen, oftewel conditionering, is van invloed op hoe je je gedraagt en de overlevingsstrategieën die je toepast.

Overlevingsstrategieën ontstaan door angst of gebrek en helpen je met problemen om te gaan. Ze beschermen je door ervoor te zorgen dat je je staande kunt houden in stressvolle situaties. Je zult merken dat sommige strategieën je niet (meer) helpen. Als de omstandigheden zijn veranderd, is het aan jou om mee te veranderen.

Er zijn grofweg vier overlevingsstrategieën die mensen gebruiken:

 • Mensen die zich niet afhankelijk willen maken en de controle willen houden. Bij deze strategie pakt men zaken liever zelf op, men neemt taken van anderen over zodat men het resultaat in eigen hand heeft. Deze personen stellen zich niet kwetsbaar op en kunnen overkomen als koude kikkers.
 • Mensen die erop gericht zijn alles en iedereen verantwoordelijk te houden voor alles wat hen overkomt. Ze zoeken het altijd buiten zichzelf. Bij deze strategie voeren gevoelens van boosheid en onrechtvaardigheid de boventoon. Bij een confrontatie gaat men direct in de aanval.
 • Mensen die er op gericht zijn veel te geven in de hoop ooit iets terug te krijgen. Ze hebben een groot inlevingsvermogen kunnen geen nee zeggen. Vaak bieden ze ongevraagd diensten aan en cijferen zichzelf weg. De keerzijde is dat deze mensen vaak verdrietig zijn, onbegrip en frustratie ervaren en vaak klagen.
 • Mensen die vaak de gedachte hebben: het ligt aan mij, ik heb verdiend dat dit mij gebeurt. Ze hebben het beeld van zichzelf dat ze niet goed genoeg zijn en zorgen er zelf voor dat dit beeld keer op keer bevestigd wordt. Ze willen niet opvallen, gaan conflicten uit de weg en maken zichzelf kleiner dan ze zijn. Schuldgevoel, schaamte en een minderwaardigheidsgevoel tekenen deze personen. Ze voelen zich in feite de verliezer.

 

Herken jij jezelf in een van bovenstaande strategieën? Zo ja, ga bij jezelf na waarom, wat ligt hieronder? Vaak heb je een strategie van je ouders meegekregen. Ben je gepest, heb je last van perfectionisme, pieker je veel of ben je bang om fouten te maken of afgewezen te worden? Wil je anderen pleasen of wil je gelijk hebben om gehoord te worden? Zet je jezelf in een slachtofferrol of stel je zulke hoge eisen aan jezelf dat je er nooit aan kunt voldoen?Waarom is het lastig je gedrag te veranderen?(Onbewust) denk je voordeel bij dit gedrag te hebben, zoals succes, geld of, aanzien. Of je denkt dat je er nadelen van ondervindt als je dit gedrag verandert of je bent bang voor reacties uit jouw omgeving dat je veranderd bent. Maar wees je bewust dat alles aan verandering onderhevig is.Wat kan jou hierbij helpen?

 • Laat je directe omgeving weten waar je mee bezig bent, wat je wilt veranderen en communiceer hierover, oftewel verwachtingenmanagement.
 • Weet dat loslaten bij het leven hoort en ruimte geeft voor iets nieuws.
 • Dingen gaan gemakkelijker als jij je niet te veel je best doet. Daarmee haal je de druk van de ketel en dat geeft jou meer ruimte voor wat jij belangrijk vindt!
 • Jij bent een prettiger mens, die een nog betere versie van zichzelf wordt. Je wordt nog authentieker en anderen ervaren het ook als fijner om bij jou te zijn.
 • Deel de weg naar wat je wilt bereiken op in kleine stappen: ga hakken en dan plakken (voor het beste resultaat).
 • Zie het eindresultaat voor je, oftewel visualiseer het. Stel je verschillende situaties voor waarin je
  het gewenste gedrag vertoont en ervaar wat dit met je doet.Het zou mooi zijn als je door deze blog meer inzicht in jezelf en anderen krijgt. Het zou nog mooier zijn als het je inspireert de stappen te zetten die je altijd al wilde. Geniet van alles wat je tegenkomt en geniet van de betere versie van jezelf. Kun je hulp gebruiken, neem gerust contact met me op.Namaste,
  Renate