Pas geleden wilde ik parkeren, een auto rijd weg, ik parkeer in en er komt een auto voor me staan. Een meneer neemt de moeite om uit te stappen en mij erop te wijzen dat hij eerst was. Mijn reactie, maar meneer u stond hier niet te wachten! Klopt zei hij, ik stond  een stukje verderop. Tja, dan maak je niet echt duidelijk dat je stond te wachten voor deze parkeerplaats. Deze man over de zeik en begon onaardig te doen met alle gevolgen van dien.
 
Hoe had het anders gekund als er nagedacht werd?

Als die meneer tot 10 had geteld en zich dan besefte, als ik haar uitscheld geeft me dat tijdelijk een lekker gevoel maar ik wordt er niet gelukkig van. Dient het mijn werkelijke belangen? Die vrouw is vanmorgen vast niet opgestaan met het idee ik ga vandaag eens iemand dwars zitten! Als je dit dus binnen enkele seconden kan bedenken dan ben je op de goede weg om te communiceren. Het zal niet 1, 2, 3 direct lukken maar dat is niet erg. Als jij achteraf terugdenkt aan hoe je graag had willen reageren, is dit uiteindelijk ook een oefening! Het help je om je af te vragen hoe je zou reageren in de ideale situatie? De ideale situatie bereiken is geen must, wel dat je erover nadenkt om het de volgende keer anders te doen.
 
Omdat je emoties snel de overhand nemen, kun je beter ruimte maken voor een meer ingetogen geluid, de stem van je hart.

1: neem een time-out. Hoe emotioneler jij bent, hoe beter het is ‘even’ niets te doen. Emoties gaan vanzelf weer over door je aandacht te verleggen. Als je kwaad bent wacht dan minstens een dag met reageren. Houd je het niet meer, zet het op papier, zodat jij je kunt uiten, zonder dit te versturen. Wedden dat je de volgende dag anders naar de situatie kijkt, relativeer!
2: Kies een ruimer perspectief. Vraag jezelf daarbij af: wat speelt zich af in mijn besluit? Wat zegt dat over mij? Hoe zou de ander er tegenaan kijken? Wat is op langer termijn belangrijk? Wat ligt dichtbij mezelf om hieraan bij te dragen?
3: Richt je op je eigen waarden. Als je gevoel sterk is leef je vaak in een kleinere wereld, je gevoel dwingt je een bepaalde richting op. Houdt hier rekening mee en houdt voor ogen wat jij belangrijk vind, hoe jij met anderen omgaat en zij met jou.  Op een emotioneel moment moet je jezelf daar weer aan herinneren: wat is ook alweer echt belangrijk? Is mijn gedrag nu congruent met mijn waarden?

Doe er je voordeel mee en geniet van de mooie gesprekken die eruit volgen!