Zodra het mooi weer wordt, zie je weer vele wielrenners. Vaak leveren de eerste rondjes stijve ruggen en strakke hamstrings op. Hier kun je met yoga wat tegen doen. Immers wielrennen en yoga hebben meer overeenkomsten dan je zou denken. Bewust zijn van je ademhaling en wat je lichaam doet is yoga. De meeste wielrenners doen dat ook. Doe eens gek, en beoefen geen traditionele yoga op een mat, maar voor de afwisseling op je fiets.
Op je fiets ben je je ervan bewust dat je controle hebt over alles wat er op dat moment gebeurd. Je focust je op de beweging van je lichaam en ben jezelf bewust van je ademhaling. Dit is hetzelfde als op je yoga mat.
Zoals in de dynamische vormen van yoga zit er een ritme in het fietsen en zodra je die vindt, word je rit ‘ZEN’. Wellicht is dit de reden dat velen steeds weer op de fiets stappen!

In yoga heb je een drishti oftewel een focuspunt. Dit kun je vergelijken op een fiets omdat je altijd vooruit kijkt naar het punt waar je naartoe gaat. Je hebt dus een drishti op het pad of de weg die voor je ligt.

Als tiener heb ik de wielersport beoefent, en ja, ik was er nog best goed in ook. Won een aantal wedstrijden en moest helaas jaren later stoppen vanwege een beperking aan mijn hand. Sinds kort pak ik samen met mijn dochter het fietsen weer op! Dat is weer ff wennen, weet jij dat je met fietsen veel overwint? Denk aan de Brienenoordbrug, die in het begin een uitdaging kan zijn maar na verloop van tijd toch een stuk makkelijker wordt.
Fietsen is zalig, heerlijk buiten, je beweegt in een flow, ziet veel, de adrenaline, het kameraadschap, snelheid, vaardigheid, uitdaging om het de volgende keer beter te doen en zo kan ik nog wel ff doorgaan.
Yoga zorgt voor flexibiliteit in body and mind, zodat jij de volgende keer prettiger op je fiets zit. Het beoefenen van yoga bereidt je lichaam voor om op de fiets te zitten en of voor het herstel en ongedaan maken van alles wat het fietsen heeft veroorzaakt. We zitten gebogen, we zijn aan het trappen, dus onze heupen, hamstrings en quadriceps staan erg strak. Yoga zorgt ervoor dat je deze spieren soepel kunt houden. Hieronder een paar yogahoudingen speciaal voor fietsers:

Hart openers; doordat je altijd voorovergebogen fietst, is het goed om een tegengestelde beweging te maken. Hierdoor verbetert ook je ademcapaciteit doordat je borst en longen opent. Deze houding versterkt ook je rug en flexibiliteit.
Brug: Ga op je rug liggen, met gebogen knieën en je voeten zo dicht mogelijk bij je billen. Armen naast je op de mat. Adem in, lift je heupen omhoog. Duw op je voeten & schouderbladen om je heupen nog hoger te liften. Strengel je vingers onder je billen in elkaar. Let op: je knieën wijzen naar achteren en niet naar buiten. Adem door.
Kat/Koe: Kom op handen en knieën met een rechte rug. Handen onder je schouders, knieën onder je heupen. Adem uit, maak een bolle rug, je kijkt richting je navel.
Adem in, maak een holle rug; kijk voor je en duw je billen naar achteren.
Beweeg je rug dus constant op het ritme van de ademhaling, en luister naar je lichaam. Wil je balans toevoegen, strek je rechter been naar achter uit en je linker arm naar voren, wissel een paar keer.
Up Dog/Cobra: Kom op je buik liggen met je wreven in de mat. Zet je handen onder je schouders, duw jezelf omhoog tot het punt dat je heupen en knieën van de mat komen. Span je benen en billen aan en houd je schouders naar achteren. Is dit te heftig, doe de cobra, begin hetzelfde als de Up Dog, maar nu houd je je heupen en knieën op de mat.

Heup openers; voorkom stijve heupen, benen en rug door het vele zitten in het zadel. Maak je bilspieren, heupen en onderrug los met onderstaande houdingen.
Duif: Begin op handen en knieën. Breng je rechterknie naar voren richting je rechterhand, tot een hoek van twee uur. Breng je linkerbeen daarna zo ver als je heupen dat toelaten naar achteren. Houd je heupen vierkant op de grond (in andere woorden, laat ze niet draaien). Als je geen diepe rek in je rechterbil voelt, beweeg je rechtervoet beetje bij beetje naar je linkerhand. Loop met je handen naar voren over je rechterbeen. Als het niet comfortabel is om zo ver uit te strekken, houd de pose met je armen of onderarmen op je mat of de vloer voor je, en laat je heupen naar voren en beneden zakken. Om een volledige bevrijding in de heupen te krijgen, adem en laat je buik los. Blijf in deze positie, ergens tussen 10 ademhalingen en vijf minuten.
Zadel: Ga op je knieën zitten en leg de bovenkant van je voeten plat tegen de grond. Houd je knieën tegen elkaar en schuif je voeten uit elkaar zodat ze zich beide aan een kant van je heupen bevinden en je er tussenin kunt gaan zitten. Gebruik je handen om de bovenkant van je dijen naar binnen te kantelen (links). Leun achterover op je onderarmen en breng je bovenlichaam naar de grond (rechts). Houd dit tenminste 30 seconde vast.
Liggende vlinder: Ga op je rug liggen, voetzolen tegen elkaar en je knieën duw je naar buiten. Strek je armen zijwaarts uit, of over je hoofd. Doe je ogen dicht en haal een aantal keer rustig maar diep adem.
Oog van de naald: Ga op je rug liggen, met je knieën gebogen en je voeten onder je knieën. Plaats je rechterenkel op je linker bovenbeen en flex je rechtervoet. Duw met je rechterhand je rechter bovenbeen van je vandaan tot je een stretch in je rechterbil voelt. Wil je verder gaan? Pak dan met beide handen de achterkant van je linker hamstrings of scheenbeen beet. Trek je linkerbeen naar je borst totdat je een stretch voelt aan de buitenzijde van je rechterheup. Je hoofd en schouders blijven ontspannen op de mat. Herhaal aan de andere kant.

Waar wacht je op, stap op je fiets.
Je zult merken dat het nu makkelijker gaat!
Veel fietsplezier!