Je kent het vast wel, een bijzonder gesprek dat je bij blijft? Dit ervaarde ik van de week in een gesprek met Yvonne, HR manager. Ze is een gepassioneerde vrouw met een verhelderende kijk op haar vakgebied. Met plezier praten wij over coaching, vitaliteit en HR.

In mijn ogen nog veel werk aan de winkel. Zorg en aandacht voor mensen wordt gemist. Vaak is het excuus vanuit management, werkdruk. Jammer want ga niet voorbij aan de investering in je mensen.

Ik juich het toe dat steeds meer bedrijven ervoor zorgen dat medewerkers inzetbaar blijven. Mooie ontwikkeling waarbij vaker gekeken wordt hoe verzuim voorkomen kan worden. Dit is immers beter dan genezen. Personeel is wel het kapitaal van je bedrijf.

Vaak wordt er gedacht bij inzetbaarheid, aan de mensen die uitvallen, maar laten we de mensen die er altijd zijn niet vergeten. In mijn ogen nemen deze mensen hun eigen verantwoordelijkheid m.b.t. fit en vitaal.

Wat wordt er gedaan om iemand te helpen weer terug te komen op de werkplek? Daar schort het helaas nog wel eens aan. Arbeidsverzuim is toch positiever dan ziekteverzuim.

Wat vind jij van de term functioneringsgesprekken? Huh, best een rare term! Immers het functioneren is een onderdeel van het totale gesprek. Opleiding, doorgroeien etc. zijn ook onderdelen. Hoe geef je als organisatie vorm hieraan zodat er ook een boost gegeven kan worden aan het talent en ontwikkeling? Vitaliteit of samenwerkingsgesprekken klinken dan toch veel leuker?

Zeker stof tot nadenken, een dame zoals Yvonne gun ik iedereen met haar mooie kijk op HR.