Er was een tijd dat Yoga en andere sporten twee verschillende werelden waren. Gelukkig anno 2017 verenigen de meeste het beste van deze twee werelden. Sinds kort is Defensie hier ook van overtuigd en mag mijn collega Johan Noorloos de lessen hier verzorgen. Zelf vind ik dit geweldig nieuws, steeds meer mensen passen yoga toe. Denk ook aan topsporters zoals zwemster Rebecca Soni. Tweevoudig olympisch kampioene en beoefent yoga om beter te herstellen na een intensieve training. Ook Johnny de Mol die tien jaar yoga beoefent maakt hier tijd voor vrij. Hij voelt zich er veel krachtiger bij.

Je kunt yoga beoefenen om verschillende redenen. Een groot voordeel is dat je flexibeler wordt in body en mind! Vele zijn vaak wat minder flexibel in de heupen, hamstrings en onderrug. Onderstaand een aantal houdingen die je hierbij kunnen helpen!

Soepele heupen: Vlinder
Hardlopers hebben baat bij een zekere mate van flexibiliteit in het heupgewricht, omdat het de looppas beter en efficiënter maakt. De vlinderpose opent en stretcht je heupspieren, de spieren in je onderrug en de binnenkant van je bovenbenen. Ga rechtop zitten met je benen recht voor je uit. Buig je benen, zet je voetzolen tegen elkaar en laat je knieën naar buiten vallen. Kantel je heup naar voor zodat je knieën vanzelf verder richting de grond zakken. Schouders laag, beweeg je schouderbladen naar elkaar toe en lift je borstbeen. Let op: houd je rug recht! Hou de pose 45-60 seconden vast.

Flexibele hamstrings: Gebroken kaars
Eenvoudige, maar ontzettende efficiënte pose om de spanning in je benen te verlichten. Zeker na een lange run, workout of een lange dag achter je bureau. Binnen de yogabeoefening geldt dit als een houding voor je herstel.
Kom zo dicht mogelijk met de zijkant van je heup tegen de muur zitten. Beweeg je benen omhoog tegen de muur. Armen langs je lichaam of uitgestrekt over je hoofd op de mat. Handpalmen wijzen omhoog. Let op: rug ligt volledig op de mat en benen en billen volledig tegen de muur. Hou deze pose ongeveer 3 minuten vast.

Ontspannen onderrug: Liggende twist
De liggende twist ontspant jouw onderrug en kun je altijd doen, zeker wanneer je rug stijf aanvoelt. Ga liggen op de vloer met je voeten dichtbij je zitbotten. Laat je knieën naar een kant zakken, houd je knieën zoveel mogelijk op elkaar. Armen zijwaarts uitgestrekt en je hoofd de andere kant op. Trek je knieën iets hoger als je de twist meer wilt voelen. Hou beiden schouders op de vloer. Hou de pose een minuut vast en wissel van kant.