Blijf dichtbij jezelf, is het meest gegeven advies van ervaren ondernemer tot startup, en van ouder aan kind, of van coach tot klant. Hoe blijf je nu dichtbij jezelf? Je kunt nooit in elke situatie hetzelfde reageren, immers je hebt soms een andere rol. In een vergadering kun je het woord nemen terwijl je op een feestje juist het middelpunt vermijd. Als ouder gedraag je je anders tegenover jouw kind dan tegenover een collega. Je bestaat uit een aantal personages, wisselend per situatie, ontmoeting en levensfase. Dit is logisch, je zou jezelf verloochenen als je altijd dezelfde persoon blijft. Neem eens de tijd om te onderzoeken hoe dat bij jou is? Sommige mensen willen overal controle over krijgen, bewust of onbewust. Hierdoor krijg je vaak meer onrust, vorm van stress  met alle gevolgen van dien. Loslaten is hier een keyword, maar hoe doe je dit nu precies?

 • Plan minder en sta open voor verrassingen. Struin bijvoorbeeld door een nieuwe stad i.p.v. de route al uit te stippelen. Doe eens iets wat je niet zo snel zou doen! Je word er losser door J
 • Doe meer vanuit je gevoel i.p.v. je mind. Hierdoor over-analyseer je minder waardoor je beter met keuzes omgaat.
 • Doe eens het tegenovergestelde, kun je niet slapen, blijf dan wakker. In dit voorbeeld geldt als je teveel je best doet werkt het averechts. Geen ritmegevoel? Ga eens dansen etc. dit verhoogt je creativiteit.
 • Acceptatie, neem gebeurtenissen zoals ze zijn, scheelt je een hoop ergernis.
 • Blijf leren, dit is de beste manier om jezelf scherp te houden.
 • Ritme, dingen die je echt wilt doen, doe ze. Het kost bergen energie om steeds te bedenken of je wel of niet gaat sporten of vandaag of morgen iets doet etc.
 • Verrijk jezelf met kunst, bekijk, fotografie, schilder, video of beeldende kunst. Kunst verhoogt je empathie en verlaagt verdorvenheid.
 • Wees oprecht, dat geeft je veel meer rust. Nep kost je veel energie en levert je vaak niet op wat je wilt.
 • Wanneer heb jij een goede daad verricht? Dit verhoogt je compassie en geeft je een heerlijk gevoel J
 • Houd een periode bij waar je dankbaar voor bent. Je zult merken dat je meer geweldige momenten meemaakt dan je denkt!
 • Jouw reis is wat er toe doet, de bestemming is minder belangrijk. Als je met deze instelling leeft dan maak je je minder snel druk en kun je veel beter loslaten. Geniet met volle teugen van jouw reis…..

Bovenstaande helpt goed om los te laten. Je zult je als mens veel prettiger voelen en bovenal vrijer. Als je volledige inzicht hebt in een situatie kun je deze ook loslaten. Zo zie je maar dat er meerdere manieren zijn om los te laten, wat verkies jij?