Crossfit, grit etc. is erg populair in Nederland. Dit valt onder HIIT = High Intensity Interval Training. Je wisselt korte momenten van maximale inspanningen en rust af. Crossboxen zie je bij vele sportscholen, ook bij een sportschool waar ik lesgeef. Ondanks dat het een wereld van verschil lijkt, levert yoga veel voordelen op voor Crossfit, grit etc. Sinds een paar maanden grit ik ook en ervaar de voordelen. Begrijp de drempel die vele sporters hebben bij yoga. Vooroordelen of ontzettend stijf zijn spelen een rol. Maar in bepaalde mate wil jij uiteindelijk toch beter kunnen presteren? Wat levert het je dan op?

• Verbeter je ROM (range of motion). Hiermee wordt het bewegingsbereik van je gewrichten en of spieren bedoeld. Een volledige ROM is een volledige strekking en samentrekking van de spier bij een oefening. Yoga houdingen als downdog, krijger II en de duif zorgen ervoor dat de rotatie van je heupen en schouders verbetert. Een goede flexibiliteit in de heupen en schouders is nodig voor veel oefeningen binnen HIIT. Denk aan (overhead) squat, lunge, burpee etc. Kortom als je flexibeler bent heb je een betere range of motion oftewel je voert de oefening volledig en netjes uit.
• Focuspunt (drishti) wordt veel gebruik in yoga. Zodat jij stabiel kunt blijven staan ook als je beweegt. Deze techniek van focussen helpt jou enorm met het liften van zware gewichten, death lift, box jumps etc.
• In yoga koppel je de beweging met je ademhaling. Je gaat van de ene in de andere houding door je in- en uitademing te gebruiken. Dit patroon van ademhaling kun je bijvoorbeeld toepassen bij een burpee. Door de juiste ademhaling wordt de beweging makkelijker, maar niet minder zwaar. Door diep te ademen vanuit je middenrif kun je meer kracht en energie produceren bij zware of lange oefeningen. Denk aan een squat met zwaar gewicht waarbij je diep in ademt om het gewicht te tillen.
• Betere balans, ik zie regelmatig mensen in de grit-les die uit balans bewegen. Dit is blessure gevoelig want je beweegt niet optimaal. Voor vele oefeningen heb je een goede balans nodig, laat dit nou een onderdeel van yoga zijn.
• Grit, crossFit etc. zijn workouts met hoge intensiteit en zware inspanning. Om snelheid te creëren heb je ook rust nodig. Wanneer je in staat bent om goed te ontspannen, merk je dat je sneller en sterker terug komt.

Je hebt nu de voordelen gelezen, helaas hebben vele te maken met een verminderde mobiliteit. Met gevolg dat bepaalde oefeningen niet optimaal uitgevoerd kunnen worden. Je gaat dit compenseren met de rest van je lichaam. Met alle gevolgen van dien. De vaak snelle dynamische bewegingen met vele herhalingen zorgen ervoor dat er veel spanning ontstaat in je lichaam. Dit op het spier- en gewrichtslevel. Zonder juist te stretchen en te werken aan een goede houding kan dit op lange termijn leiden tot blessures. Dat wil je toch niet? Doe eens gek en probeer een aantal verschillende yogalessen uit. Zodat je kunt ervaren welke vorm het beste bij jou past.