De zomervakantie staat voor de deur.
Wellicht heb je de basis gelegd voor een halve marathon, obstakelrun of wat dan ook.
Vele gaan er in de zomermaanden wel een paar weekjes tussenuit.
Sommigen krijgen het benauwd bij het idee dat ze minder of misschien wel niet kunnen trainen.
Hardlopen op een exotische bestemming met hoge temperaturen kan niet iedereen opbrengen.
Even los van de vraag of het überhaupt wel goed is om te lopen in de hitte.
Regelmatig word er aan mij gevraagd, Renaat sport jij in de vakantie?
Mijn antwoord is ja, maar jij bepaald of je wel of niet traint!

Enkele weetje:

Als je basisconditie goed is mag je gerust een paar weken minder hard en lang trainen. Tijdens je vakantie is het vaak lastig om gestructureerd te trainen. je wilt immers leuke dingen doen. Het belangrijkste van op vakantie gaan is lekker genieten en uitrusten. Trainen is minder belangrijk. Zorg ervoor dat je topfit bent voor de periode ná de vakantie, dan kun je knallen!

Ga eens zwemmen, voordeel hiervan is dat je veel spiergroepen traint. Het energie verbruik van zwemmen is hoog. Als je serieus zwemt kost dat moeite en je verbrandt veel, dat geeft een fijn gevoel. Het benadert het hardlopen. Het betekent wel dat je serieus moet zwemmen. Start met een x aantal baantjes en doe er om de dag een aantal baantjes bij. Zwem wel stevig door. Je kunt dit als een pittige training ervaren, en neem water mee, ook bij zwemmen verlies je vocht.
Leuk alternatief is aqua running. Omdat je een belt, handschoenen en enkelbandjes draagt blijf je recht in het water hangen. Kan in elke zwembad mits het voldoende diep is of in de zee. Zware training, dus bouw rustig op.
Ook weleens aan aqua yoga gedacht? De meeste houdingen kun je in het water doen. Groot voordeel, je kunt je lichaam maximaal belasten zonder dat je pezen en spieren het zwaar te voorduren krijgen. Daarnaast word je creativiteit gestimuleerd en fun gegarendeerd!

Fietsen kan ook een mooi alternatief zijn. Het voordeel is dat je een lange training kunt uitvoeren waarbij de hartslag relatief laag blijft. Bovendien is fietsen minder belastend voor je spieren en pezen. Ben je zonder fiets op vakantie, huur er eentje en maak een flinke tocht. Kun je gelijk de omgeving verkennen, twee vliegen in 1 klap. Neem eten & drinken mee, voorkom dat je een hongerklop krijgt. Bij serieus klimwerk is warme kleding voor boven op de top, en het naderhand afdalen, geen overbodige luxe.

Heuvelachtig gebied, maak gebruik van de natuurlijke elementen. Doe eens een heuveltraining. Waar moet je op letten? Gebruik een heuvel met een stijgingspercentage tot 5%. Markeer een startpunt, vanaf dit punt start jij. Loop de heuvel in een vlot tempo op voor maximaal 2 min. Markeer je eindpunt. Vervolgens loop je rustig naar beneden. Wacht een paar mintuten en doe dit opnieuw tot max 6 keer. Bouw dit op tot max 10 herhalingen, daag jezelf uit maar luister wel naar je lichaam. Let op hoe je naar beneden loopt, ga vooral niet teveel naar achteren hangen. Dat remt alleen maar af. Bovendien heb je de dag erna enorme spierpijn.

Fijne vakantie!