Is de zomer een slappe tijd voor de commercie? Zeker niet, hier een aantal redenen waarom dat onzin is.

Velen zeggen dat de zomervakantie een slechte tijd is, je krijgt niemand te pakken. Praten zij zichzelf dit aan? Ik denk het wel, immers niet iedereen is 6 weken op vakantie.

Heb je weleens aan relatiemanagement gedacht in de zomer? Verkopen van jou dienst/product gaat bijna nooit in één contactmoment. Hier zijn gemiddeld 7 contactmomenten (netwerkontmoeting, e-mail, telefoontje,  persoonlijk 1 op 1 gesprek, informatie versturen) voor nodig.

Verpest het moment niet om direct iets te willen verkopen. Maak eerst kennis, wellicht heb je gezamenlijke interesses. Als je direct je slag wilt slaan, heb je grote kans op mislukking. Hoe komt dat?

  • Er is een kans dat je geen klik hebt.
  • Omdat men eerst kennis wil maken wordt je op afstand gehouden.
  • Iemand kan met zijn hoofd ergens anders zijn en dan komt jij abrupt met je verkoop verhaal, zitten ze dan toch niet op te wachten.
  • Timing, iemand loopt met een probleem rond waarvoor jij nu juist geen oplossing biedt.

Je loopt hiermee een risico dat het op niets uitloopt. Erger nog. Er blijft voor altijd een negatief oordeel aan jou kleven.

Dit kun je voorkomen door een stroom van contactmomenten te genereren. Je zorgt dat die persoon van jouw bestaan op de hoogte wordt gebracht: komt je tegen in een artikeltje, krijgt regelmatig een handje van jou op een receptie, hoort een ander jouw naam noemen, enzovoorts.

Klikt het niet, dan kun je je stilletjes terugtrekken zonder dat de ander een negatief oordeel over je heeft.  Klikt het wel dan komt er een moment dat je beoogde goede relatie en gesprekje met je begint. Dat is een goede basis voor een langdurige relatie. Dit kun je opbouwen door;

  • Spreek af op een terras in de zon
  • Relateer aan leuke en positieve momenten en gebeurtenissen (mooi weer, terrassen, vakantie).

Je ziet, de zomer kan juist een zeer positieve uitwerking hebben op je relatiemanagement, aangezien men nu veel vrolijker en positiever gestemd is. Voorbereiding is het halve werk!

Heel veel succes met je relatiemanagement deze zomer!