Boekpresentatie

Nog 4 nachtjes slapen, dan presenteer ik mijn tweede boek ‘Duik dieper in Yoga’. Wederom weer een compleet Nederlandstalige yogaboek met een verrassende cover . En wat voor eentje! Je hoeft me niet te geloven op mijn groene ogen, kom hem gewoon zelf bewonderen! Met een aantal onderwerpen begeef ik me op glad ijs, gelukkig kan ik schaatsen 😜 Even praktisch, mijn boek kun je alleen contant afrekenen dus vergeet niet effies ouderwets langs de pinautomaat te gaan.

Fijne week en zou leuk zijn als jij erbij bent!

Veilig yoga beoefenen

Ik lees weleens dat het beoefenen van yoga niet altijd even gezond is. Met name de hoofdstand, schouderstand, ploeg et cetera worden vaak genoemd als voorbeelden van blessure gevoelige houdingen. Maar volgens mij is ongecontroleerd bewegen altijd een risico. Voor elke vorm van bewegen, dus ook voor yoga, geldt: doe het veilig en ga niet over je grenzen heen.

Hoe blijf je binnen je eigen grenzen? In mijn ogen zijn twee dingen belangrijk: kennis van de techniek en kennis van je eigen lichaam. Ik verbaas me er weleens over dat hieraan weinig aandacht wordt besteed. Online zie je de meest heftige yogahoudingen langskomen, die ogenschijnlijk simpel zijn. Probeer vooral niet deze na te doen. Verstandiger is het om lessen te volgen bij een docent die weet waar hij of zij over praat. Die jou leert je bewust en gecontroleerd te bewegen. Die weet hoe een yogahouding spiertechnisch in elkaar zit. Die weet waar de valkuilen liggen en jou kan leren hoe die te vermijden. Die jou helpt om je bewust te worden van je eigen lichaam en je eigen grenzen, zodat je blessures kunt voorkomen. Die ervoor zorgt dat de lessen en series goed en logisch opgebouwd zijn, zonder competitie maar met veel persoonlijke aandacht.

Om houdingen te leren uitvoeren moet je bij de basis beginnen. Soms heb je weken of zelfs maanden nodig om je doel te bereiken, maar dit geduld schijnt niet iedereen te hebben. In onze prestatiemaatschappij willen we steeds meer en we willen vooral alles steeds sneller. Waarom toch? Als je veilig yoga wilt beoefenen, sla de basis dan niet over. Bouw je oefening langzaam op zodat je leert je gecontroleerd te bewegen en daardoor blessures voorkomt.

Bij yoga gaat het erom dat je jouw lijf voelt en je grenzen erkent en verkent, maar ga er niet overheen. Daag jezelf uit, maar luister naar de grenzen van jouw lichaam. Doe je dit niet en ga je bijvoorbeeld de competitie met een andere yogi aan, dan kan het gevolg zijn dat je ongecontroleerd beweegt. Je luistert niet naar je lichaam en de kans op blessures is groot.

Het beoefenen van yoga confronteert ons met de spanningen in ons lichaam. Daardoor leren wij ook ons gedrag evalueren en bijstellen op de momenten waarop we ons van die weerstanden bewust worden. Het zou mooi zijn als jouw yogadocent deze momenten weet te herkennen en er een bewuste positieve sturing aan geeft. Dat wordt volgens mij nog te weinig gedaan.

Met het schrijven van mijn boeken deel ik graag en enthousiast mijn yogakennis, zodat jij meer uit jezelf en yoga kunt halen. Zodat je yoga kunt beoefenen op een veilige manier die niet tot blessures leidt. Hoofdstand, schouderstand en de ploeg zijn volkomen veilige oefeningen, als je maar weet hoe je ze uitvoert en voelt waar je grenzen liggen!

Kun jij jouw grenzen bewaken? Of ga je er weleens overheen?

Herdruk

Wat gaat de tijd toch snel, twee jaar geleden vierde ik de boekpresentatie van mijn eerste boek “van Yin tot Yang”. Een mooi moment waar 60 lieve mensen bij aanwezig waren.

Wat een groei heeft mijn boek meegemaakt, Afgelopen jaar postte Bert Arons: Het verdiepen in de Yoga materie wordt nu wel erg leuk en gemakkelijk door het gave boek van Renate van der Knaap. Met heldere hedendaagse uitleg (heerlijk no nonsense) en verduidelijkt met hele mooie foto’s, weet Renate hiermee een stevige basis te leggen voor een bestseller onder de yoga-boeken! Absoluut een aanrader om te lezen en in huis te hebben!

Mooi compliment die vele mensen deelde. Ontving mooie reacties, maar ook waardevolle feedback. Waardoor ik mijn boek “van Yin tot Yang- het complete yoga werkboek” heb verbeterd.

Ben je benieuwd naar de ins en outs van yoga? Houd je van een no-nonsense of down-to-earth benadering? Lees je het liefst in het Nederlands? Dan is mijn boek wat je zoekt. Aarzel niet! Laat je verrassen!

Namasté,

Renate

Fit en vitaal oud worden

Gisteren vierden wij uitbundig met de familie dat ome Kees 80 jaar werd. Inclusief een live band, waar een van de kleinzoons in speelde. Sowieso leuk om iedereen weer te zien, sommige ooms en tantes had ik jaren geleden voor het laatst gezien. Na hier en daar wat bij gekletst te hebben, ja die knapen kletsen je de oren van je kop, kwam ome Joop naar me toe die ook rond de 80 jaar is.  Hij complimenteerde me dat ik er nog steeds zo goed uitzie. Hihihihi altijd leuk natuurlijk, mijn antwoord: yoga houd je jong. Waarop hij vertelde wat hij allemaal doet. Elke ochtend rekt en strekt hij, zodat hij wat minder stijf de dag doorkomt. Hij vertelde dat hij een weekje ziek was geweest en dit toen niet gedaan had, en dat hij zich daarna net een ouwe vent voelde. Waarop ik dacht, ome Joop dat ben je toch ook. Maar het mooie is dat hij op zijn leeftijd de voordelen van rekken en strekken ziet! Trouw dit elke dag doet zodat hij lekkerder in zijn vel zit. Of zoals hij zelf zegt, minder stram is. Daarnaast skeelert hij, doet geregeld push-ups, gaat schaatsen en wandelen.

Vervolgens werden we meegenomen in een stukje wat de kinderen gemaakt hadden over hoe ome Kees is en in het leven staat. De rode draad was toch wel, doe de dingen waar je blij van wordt, ben je dit niet meer, ga op zoek naar wat beters! Veel mensen zouden een voorbeeld aan ome Kees mogen nemen. Geregeld hoor ik mensen zeggen, ik zit niet op mijn plek hier, maar die zekerheid vind ik fijn. Of ja Renaat ik zou wat meer moeten sporten maar het komt er niet van.

Voor dit laatste geldt zeker, doe de sport waar je blij van wordt en geheid dat je er plezier in krijgt en je het voor langere tijd gaat doen. Net zolang totdat je iets anders leuker vindt. Maar laten we eerlijk zijn, zo is het leven toch…. Een grote ontdekkingsreis om steeds dichter bij jezelf te komen. Waar bewegen op welke wijze dan ook niet mag ontbreken, om fit en vitaal oud te worden!

yoga en ongemakken

Dat een ongeluk in een klein hoekje zit heb ik recentelijk ook ervaren. Pats boem en daar was uit het niets een kop-staartbotsing. De dag erna vloog ik terug naar NL, en ik dacht dat ik met het vliegen mijn Whiplash erger had gemaakt. Want de pijn in mijn nek en hoofd namen toe, om over mijn geheugenproblemen maar te zwijgen. In mijn 2e boek wijd ik een heel hoofdstuk aan yoga en blessures, beperkingen en ziektes. Er schoot door mijn hoofd, dat ik echt geen ervaringsdeskundige hoef te worden met elke beperking of ziekte. Graag neem ik je mee naar een stukje uit dat hoofdstuk.

Robert is een bevriende fysio- en manueel therapeut die er een alternatief tintje aan geeft en bood uitkomst. Ok, ik dacht ff ontspannen bij hem op de bank te gaan liggen en hoppa de pijn zou weg zijn, hihihi soms geloof ik graag in sprookjes……..

Robert gaf me een simpele uitleg wat een Whiplash is en uit welke onderdelen de klachten bestaan:

1 Je wervels staan op elkaar gestapeld en door mijn ongeluk (kop- staartbotsing) is als het ware de onderste wervel onderuit geschopt, dus de rest staat er een beetje scheef op. Hoe kun je veilig bewegen met deze beurse/gekneusde plek?

2 Door de klap is mijn zenuwstelstel ontregeld, dus die mag ik weer op orde krijgen.

3 Mentaal, je balans kunnen vinden in in- en ontspanning en laat je niet meeslepen door wat anderen erover denken te weten. Of maak je het zelf niet erger, het bekende mug en olifant verhaal.

Helder, de klachten komen dus van meerdere factoren. Na een goede check aan mijn nek mocht ik gaan liggen. Oefening 1, kon ik zonder problemen uitvoeren, maar die pijn daarna was minder. Verklaarbaar.

Oefening 2, ook een leuke maar niet heus, werd er dizzy van, maar ook dit was goed verklaarbaar.

Oefening 3, goed uitvoerbaar, en daar was heel duidelijk dat mijn mobiliteit een stuk verminderd was.

Recept: 3x daags alle oefeningen een aantal keren doen in combinatie met yoga.

Weinig tot niet belasten, gelukkig de rest van mijn lijf wel, en dan moet er verbetering optreden.

Hoofd- en nekpijnen moeten binnen een aantal weken afnemen.

Wel grappig, soort gelijke dingen zeg ik ook vaak in mijn lessen maar nu mag ik het zelf ervaren, dan wordt het ineens andere koek. Mijn lessen geef ik aangepast, dat wil zeggen ik doe niet elke houding voor. Met hier en daar wat nukken of zoals ik zelf zeg, Godzilla en pak geregeld mijn rust, dan is het te doen. Ik mag van geluk spreken want velen komen er met een whiplash slecht vanaf of herstellen niet volledig, voor dit laatste ga ik zeker!

Het fijne aan Robert is dat hij het holistisch bekijkt en gewoon in Jip en Janneke taal verteld wat er aan de hand is, en jeetje wat heeft hij een vakkennis. Zo’n kanjer wens je toch iedereen toe. Dus heb je klachten of denk je, dit zit niet lekker, schroom niet en neem contact met Robert op https://www.chronischepijncoach.com/

Balans

Je hebt het vast weleens gehoord: zorg voor de juiste balans in je leven!
Klinkt leuk he, een juiste balans, maar wat wordt daar nu precies mee bedoeld?

Balans kan over heel veel dingen gaan. Bijvoorbeeld de balans tussen werk en privé, tussen inspannen en ontspannen of tussen fysiek en mentaal. Door ervoor te zorgen dat je weegschaal niet naar één kant overhelt, kom je beter in balans. En een betere balans betekent vaak ook een betere gezondheid. En omgekeerd.

Hoe bereik je dit zonder dat je jouw hele levensstijl drastisch omgooit.
Vaak zijn wat kleine aanpassingen al voldoende.

k zal je een voorbeeld geven. Het evenwicht tussen bewegen en niet-bewegen is soms ver te zoeken. Je heb een zittend beroep, maar je vindt een sportschool (te) duur of niet noodzakelijk. Ik heb goed nieuws! Om te sporten hoef je niet per se naar een sportschool, thuis kun je ook prima trainen! Beoefen yoga, wissel af met squats, lunges, push-ups, burpees etc. Dit kan gewoon met je eigen lichaamsgewicht. Past dit niet bij je, ga dan geregeld een potje rennen of loop een blokje om. Sla de lift over en neem de trap en ga eens vaker ergens op de fiets naartoe. Eet je groenten en zorg dat je voldoende slaapt.

Fysiek ben je zo op de goede weg, maar hoe zit het met je mind? In mijn lessen hoor ik soms weleens iemand zeggen: dat is moeilijk, dat kan ik niet. Maar als je jezelf wijsmaakt dat je iets niet kunt, zul je geen stap verder komen. Als iets in het verleden niet gelukt is, betekent dat niet dat het nu weer niet gaat. Oefening baart kunst!

Het is dus vaak een kwestie van kleine aanpassingen in de manier waarop je doet en denkt over jezelf en/of de wereld om je heen. Zo creëer je een levensstijl die voor jou werkt, ook op de lange termijn, en kom je steeds meer in balans. En omgekeerd!

Succes, Renate.

Stress

Stress doet meer met ons dan we in eerste instantie denken. Het kan allerlei lichamelijk klachten veroorzaken zoals rugpijn of hersenletsel. Je staat er niet bij stil maar dit gebeurt al op jonge leeftijd. Ik kan me nog herinneren toen ik in Kwintsheul op de basisschool zat wij zeeën van tijd hadden om buiten te spelen. Lekker onbezorgd, slootje springen, boomhutten bouwen etc. Vandaag de dag is dat toch een ander verhaal. Je krijgt veel meer prikkels van buitenaf, die verwerkt moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan spelcomputers, gsm, I-pads en tv. Hierdoor neemt de druk toe. Bovendien wordt er vaak veel van je verwacht, soms te veel.
Dan is het niet zo gek dat je dit als volwassene doorzet met het risico op een burn-out. Regelmatig geef ik ook yogalessen bij scholen, als ik dan hoor wat ze allemaal moeten! Pfff daar raak je toch gestrest van 😛

Yoga leert je op een fijne manier de dagelijkse drukte even los te laten. Je wordt je beter bewust van je binnen- en buitenwereld. De stuiterballen in je hoofd worden minder en je kunt je beter concentreren. Even niet presteren, maar plezier en ontspanning ervaren. Lekker chillen en flexibel worden, bewegen!

Vandaag las ik ergens in een artikel dit citaat: “We zijn het contact kwijt met wie we werkelijk zijn. En we weten niet meer wat we nodig hebben om gezond en energiek te blijven.’’

Dat is wat ik in mijn werk ook meemaak, zowel bij kinderen als volwassenen. Stress ligt hier vaak onder, het goede nieuws is dat jij er zelf wat aan kunt doen. Denk aan yoga om weer in contact te komen met je lijf, coaching om uit te vogelen waar jij vast loop etc. Voorwaarde is wel dat jij ervoor open staat! Dus begin jong zou ik zeggen, in het oosten is dit gebruikelijk, yoga is een onderdeel op zowel school als werk. Gelukkig zien we hier in het westen ook steeds meer de voordelen. Yoga is een manier om je bewuster te maken van lichaam en geest. Weten en voelen wie je bent. Je bent niet in je hoofd, maar voelt je lichaam waarbij je een positief zelfbeeld ontwikkelt. Een aanrader in deze hectische maatschappij!

Wat levert het op?
– Je wordt energieker en vitaler.
– Je bent meer ontspannen.
– Je wordt soepeler en sterker.
– Je slaapt beter.
– Betere concentratie.
– En nog veel meer……

Mensen zowel jong als oud kunnen yogaoefeningen doen als ze onrustig, niet geconcentreerd etc. zijn. Doe het een paar minuutjes en ga dan weer verder met waar je mee bezig was, er zijn zoveel momenten dat je (even) yoga kunt doen. En geloof me, na verloop van tijd ga jij ook de voordelen ervaren.

Geniet van alles wat op jouw pad komt en blijf in contact met jezelf!

Yoga voordelen

Ik ben een echte yogafan en dat laat ik regelmatig doorschemeren in mijn lessen. Soms hoor ik iemand zeggen: “Renaat, ik wil graag gezond oud worden”. Hierop antwoord ik dan in de trant van “daar kan het beoefenen van yoga je zeker bij helpen’.

Yoga is zoveel meer dan een lichamelijke oefening. Er wordt niet voor niets vaak tegen yogi’s gezegd dat ze er goed uitzien voor hun leeftijd. Wist jij dat yoga helpt om je spieren soepel en je botten sterk te houden, je energieniveau op peil te houden en je bloedsomloop te verbeteren, en dat het ook nog eens stress verlagend werkt? Ginnegappend zeg ik weleens dat yoga de beste detox is.

Waarom zou jij aan yoga doen?
– Yoga stimuleert je doorbloeding, waardoor het een boost aan je huid geeft. De meeste yogadocenten zien er gemiddeld vijf tot tien jaar jonger uit!!
– Yoga bevordert je balans en coördinatie. In mijn lessen zie ik dat velen de balansoefeningen lastig vinden. Gelukkig zijn er zijn vele yogahoudingen die helpen je balans en flexibiliteit te verbeteren.
– Yoga stimuleert je libido. Dat is nog eens een leuk voordeel. Hierover kun je veel meer lezen in mijn nieuwe boek.
– Yoga helpt tegen allerlei kwaaltjes. Ouderdom komt met gebreken en wijsheid met de jaren, mooie combinatie he? Rugpijn is niet alleen heel vervelend maar ook de meest gehoorde ouderdomsklacht, omdat je wervels minder sterk worden en je spieren verslappen. En laat je die nu door het beoefenen van yoga juist versterken!
– Yoga vergroot je ROM (Range of Motion), oftewel je ervaart meer bewegingsvrijheid in je lichaam.
– En nog veel meer.

Als enthousiaste yogi zeg ik natuurlijk: yoga is een fijne manier om vitaal oud te worden. Door minimaal twee keer per week yoga te beoefenen, kun je de bovengenoemde voordelen al ervaren. En sla daarbij de savasana niet over, want als je niet volledig kunt ontspannen, kun je ook niet volledig inspannen. Alles hangt met elkaar samen en is verbonden met elkaar. Mooi he!

Namaste

Vitaliteit

Nederlandse werknemer scoort het hoogst op motivatie en werkvermogen

Dat vitale werknemers de basis vormen van sterke organisaties lijkt me duidelijk. Ze zijn gemotiveerder, meer betrokken bij hun werk en daardoor productiever en staan meer open voor eventuele veranderingen. Prestaties van werknemers kunnen vooral verbeterd worden door vermindering van de ervaren stress en verhoging van het energieniveau.

ZebraZone, een internationaal onderzoeksbureau, heeft de verschillen tussen ‘vitaliteit’ en ‘performance & excellence’ tussen werknemers in verschillende landen aangetoond.

Weet jij dat de Nederlandse werknemers het meest vitaal zijn en de Duitse het minst? Nederlanders scoren hoger op de graadmeters ‘stress’ en ‘werkvermogen’. De Zweedse cultuur hecht veel waarde aan goed werkgeverschap en de Franse en Spaanse werknemers ervaren de meeste stress op het werk.

Wat beïnvloed de vitaliteit?
– Stress is de belangrijkste factor.
– Fysieke gezondheidsproblemen, 29 % van de Spaanse werknemers
ervaart hier hinder door. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en de VS is dit een op vijf werknemers. Nederlanders en Zweedse werknemers klagen het minst met 16%. Problemen met de motoriek speelt bij veel mensen een rol, denk aan rug, schouders, armen en benen klachten.

Ook toont het onderzoek aan dat het belangrijk is dat werknemers zich betrokken voelen bij hun organisatie. Pas dan zijn werknemers bereid een ‘stapje extra’ te zetten voor hun organisatie. Bedrijven hebben behoefte aan goede medewerkers die bereid zijn extra inspanningen te leveren. Echter kunnen werkgevers hun personeel hiertoe niet dwingen, dit moet uit vrije wil gebeuren.

Al deze weetjes zijn natuurlijk interessant, maar wat doe je ermee? Het gaat er uiteindelijk om dat ook jij de vitaliteit van je werknemers verhoogt. En hoe kan je dat beter en gemakkelijker doen dan via bedrijfsyoga? En laat ik dat nu voor jouw bedrijf kunnen regelen.

Voordelen werknemer:
Je bent na afloop volledig opgeladen voor de rest van de dag.
Je wordt energieker en vitaler.
Je bent meer ontspannen.
Je wordt flexibeler en krachtiger.
Het bevordert je nachtrust.
En nog veel meer…..
Voordelen werkgever:
Jouw team functioneert optimaal als zij zich goed voelen.
Wij zorgen voor een geheel verzorgde yoga-ervaring op locatie.
Het ziekteverzuim daalt.
Je medewerkers worden productiever.

Bedrijfsyoga met ‘Wel Onthouden’ is praktisch en luchtig.
Down-to-earth met een vleugje humor en persoonlijke aanpak.
De bedrijfswensen staan centraal, zodat alle lessen geschikt zijn voor elk niveau. Zo kan iedereen de voordelen ervaren.

Complimentjes

Heerlijk toch als iemand je een warm hart toedraagt of je een compliment geeft.

 
Helaas zijn we niet altijd even lief en aardig tegen elkaar, terwijl het heel makkelijk is. We staan er niet bij stil of vergeten simpelweg om elkaar een complimentje te geven, niet raar in onze drukke maatschappij. Hoe is dat bij jou?

 
Onder het mom van een superfijne zomer wil ik je aansporen om elkaar af en toe een compliment te geven. Zorg er dan wel voor dat je compliment oprecht is en als het even kan specifiek. Als je dit niet gewend bent, kan dat niet altijd even gemakkelijk zijn. Speciaal voor jou een aantal kant-en-klare complimenten op een rijtje. Wedden dat jij hiermee een glimlach tevoorschijn tovert? Hier komen ze:

 

 • Je zou trots op jezelf moeten zijn!
  Dit kan bijna bij alles.
 • Wat heb je een mooie lach!
  Werkt altijd.
 • Wat zie je er goed uit!
  Meerdere dagen te gebruiken.
 • Ik vind jouw stijl echt leuk!
  Het maakt niet uit dat je er helemaal geen verstand van hebt.
 • Jij maakt alles net wat zonniger.
  Met dit compliment groeit iedereen.
 • Wat vertel jij dat grappig.
  Een beetje humor is nooit verkeerd.
 • Je bent uniek.
  Dat is iedereen, maar het benadrukken ervan is altijd leuk.
 • Heeft iemand je vandaag al verteld hoe bijzonder je bent? Bij deze 😊
 • Jij zou vaker een bedankje mogen ontvangen……dankjewel!
  Deze is gewoon geweldig.

 
Wat fijn dat jij mijn blog leest, spread the word en geniet van alle complimentjes die je mag ontvangen.